воскресенье, 12 мая 2013 г.

5 Kodutoo: Õppematerjalide autoriõigus


Tutvusin artiikliga Permission granted: open licensing for educational resources” kirjutatud Ahrash N. Bissell.  Selle artiikli eesmärk on loogiliselt kirjeldada mis on OER ( Open Educational Resources) tähendab õpetaja ja teiste inimeste jaoks,  kes kasutab seda. Autor kirjutab et praegu on väga palju materialid Internetis, mis palju inimesed kasutavad ilma küsida lubamist autoridest. Juba praegu palju materialid kasutatakse õpimiseprotsessis või düplomi töös. Kuidas seda võib olla?  Varem meil oli kursud Hr Eero Johannese  “IT arendusega seotud juriidilised probleemid”, kus ta räägis mis on autoriõigus, mis asju saaks olla nägu autoriõigus ja mis võib olla kui me ilma lubamist algame kasutada teiste materiaalid või valmistöö. Aga praegu artiklis on kirjutatud et inimesed erinevadest maailmast kasutasid materiaalid mis on Ineternetis. Autor kirjutab et on võimalik materiaalide tasuta kasutada ja edasi levitada kasutades „OER” ( Open Educational Resources) mis tähendab et te saate ilma hirmu kasutada materiali oma vajaduste jaoks ilma lubamist   ja mis on kõige tähtsam – te saate seda materiaali tõlkida, levitada, muutuda, diskussionida teistega. OER tähendab et õpilased, üliõpilased, õpetajad ja need kes õppib ise saavad kasutada palju metriaalideks kogu maailmast vabalt ja sellest ilmub uued võimalused õppida, õpetada. Ka avatud palju võimalusi kogukonnade ühendada kogukonnades sest:

 1.) Teadusid on tasuta ja  on võimalus seda arendada ja muutuda samasugune, et see oli mugav teie jaoks.
 2.) On rohkem ja uuem võimalusi õppesüsteem modifitseerida kui kasutada õpetajad ja loengurid kasutavad OER
 3.) Õpetajad ja õpilased saavad ka OER kasutada ja sellest saavad ise teha ja proovi uud õppeväljundeid ja õppemeetodeid.

Et kuidagi süstematiseerida avatude resurside kasutamist Internetis ja defineerida kes, mis ja kuidas inuimesed saavad kasutada avatud materiaalid või ressursid, oli tehtud Avatud sisulitsentsid  nagu Creative Commons.

Litsentsi nimes olevad sõnad tähistavad piiranguid, mida teose kasutaja peab järgima:
Attribution — kohustus viidata teosele autori poolt määratud viisil
ShareAlike — muudatusi ja tuletatud teoseid tuleb edasi levitada sama, lähedase või ühilduva litsentsi alusel
NonCommercial — teost ei tohi kasutada ärilistel eesmärkidel
NoDerivs — teost ei tohi muuta ega kasutada tuletatud teoste loomisel

Iga autor saab valida kuidas tema tööt teised inimesed saavad muutuda, levitada ja kopeerida. Siis on kuus CC litsentsi tüüpi:
§  Attribution (CC BY
§  Attribution-ShareAlike (CC BY-SA)
§  Attribution-NoDerivs (CC BY-ND)
§  Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
§  Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)
§  Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Igal õppekeskonnas või teiste veebikeskonnas võib olla ka CC litsentsi. Näiteks  LeMillis te saate kopeerida, kasutada ja levitada kuni te märkate kes on autor ja materiaalid mida te tegite selle ressursi abiga peavad olema ka sama litsentsiga.

 Kui rohkem mõtlema siis me saame aru saada et sama asju nagu CC on väga kasulik mitte ainult ta lubab meie tasuta kasutada materialli aga ka selle et saab teha Internet ressursi kasutamine rohkem struktureeritud ja on võimalik jagada ja sorteerida materialli kasutamise jaoks. Kui on reegleid isegi väga lihtsad siis ükskõik me saame töötada ka mitte „kui leidsin siis kasutasin“ aga rohkem plaani abiga ja mõteldes.


Kasutatud materialid:

Põldoja, H. Õppematerjalide autoriõigus(2012). Loetud aadressil http://oppematerjalid.wordpress.com/oppematerjalid/oppematerjalide-autorioigus/

 

Bissell, A. (2009). Permission granted: open licensing for educational resources. Open Learning: The Journal of Open and Distance Learning, 24(1), 97–106. doi:10.1080/02680510802627886 [Open Access]

Комментариев нет:

Отправить комментарий