вторник, 2 апреля 2013 г.

4.kodutoo: uued tehnoloogiad



E-õpikute alal avanesid paljud uued tehnoloogilised võimalused 2010. aastal, kui Apple tuli turule iPad tahvelarvutiga. Kui paberkandjal raamat ja õpik on füüsiliselt suhteliselt sarnased, siis e-raamatu ja e-õpiku puhul võib ette näha mitmeid erinevusi:

§  Erinevalt ilukirjanduslikest raamatutest ei moodusta õpiku monoliitset tervikut: e-õpikut saab müüa üksikute peatükkidena, neid erinevas järjekorras kokku panna jne.
§  e-õpik sisaldab simulatsioone, harjutusi ja muud interaktiivset sisu.
§  e-õpik võimaldab jälgida õppija edenemist ning õpiku sisu sellele vastavalt kohandada.
§  e-õpik võimaldab õppijatel lisada märkmeid, näha teiste õppijate märkmeid jne. (H.Põldoja, 2012)

Ise e-õpiku varem ma ei kasuta,  sest lihtsalt ei ole vaja seda teha.  Kui on vaja midagi uue teada siis kasutasin tavalised allikad naiteks Wikipeedia ja nii asju. TTÜ-s rohkem kasutatud mitte õppikud aga ise tehtud slidid. Muidugi e-õpikud on väga mugavad asjad. Aga kui kasutada e-õpiku siis on vaja ka vastata mõni küsimustele. E-õpik on e-raamat kus õppimateriaalid ja ülesanded on rühmitatud mugava  kasutamise ja õppimise jaoks nagu see et tavalistes õppikudes meil on. Kui meil on vaja sama asju teha meil on vaja üldne e-õpiku koostamise keskkond, on vaja ka valida mis standardid kasutada e-õpiku koostades ja muidugi mis vahendid on vaja kasutada. Siis tuleks lahendada mõni asju: näitaks on vaja õppida õppijate ja õpetajate  kuidas neid vahendeid kasutada. Mellest klassist on võimalik algada e-õpiku kasutada? Kui kasutada midagi „e-“ sümboliga siis alusel on vaja et õpilased teavad algtasemel mis on Internet ja teisi asju.

Ma kasutan SMART board tarkvaraga ja Promethean ActiveInspiri tarkvaga ja saan öelda et ActiveInspire-is on palju rohkem võimalusi õppiprotsessis kui kasutada veebiallikad või SMART notebook-is. Aga ActiveInspire-is  on nii palju funktsioonit, võimalust ja seadmet et on vaja palju aega õppida kuidas kõik see kasutada.

Vabandage aga kui te soovite palju e-õpikuks kasutada siis teil on vaja ka üldset standarti kasutada ka vahendide jaoks ja sellepärast tuleks investeerida (võib olla see on odavam kui iga aastad uued raamatuid ostma) . Või isegi ei ole vaja alusta. Kui kasutada BYOD siis võib olla on vaja rohkem aega mitte materialli selgitama aga aidata lapsi oma vahendi kasutada et ta saaks näha oma e-õpiku või teised asju. Selle jaoks iga õpetaja peaks olema minimaalselt alg IT haridusega. (Pean oelda et see on väga huvitav asju kui teil on aega: naitaks mõtlema miks Windows Surfeisis õpiku flash-osa töötab aga samasugune asju Androidis ei tööta). Aga olen kindel et õpetajate samasugune asi tunni keskmisel ei meeldi.    

Oma e-raamatu keskonnaks valin Pressbook, sest seal on palju sarnaseid asju Wordpressiga ja kiiresti on võimalik aru saada kuidas keskonda kasutada. Tahan öelda et Pressbookis mõned asjad on isegi lihtsem kui Wordressis.  Proovin koostada mitme lehekülge. Vaatage   KRISTJAN JAAK PETERSON

 

Kasutatud material:

Põldoja, H.( 2012). Uued tehnoloogiad õppematerjalide koostamiseks. Loetud aadressil http://oppematerjalid.wordpress.com/oppematerjalid/uued-tehnoloogiad-oppematerjalide-koostamiseks/

Комментариев нет:

Отправить комментарий